Z racji nadmiaru czasu podczas urlopu zacząłem grzebać trochę w swojej Octavce 1U.
Próbowałem włączyć klakson podczas zamykania/otwierania. Użyłem czeskiego motordiaga i vcds-lite. Pozmieniałem wszystko co trzeba w ustawieniach i NIC. Jak nie trąbił - tak nie trąbi... Jakieś pomysły, o co kaman?
Zrobiłem dokładnie jak Ty w swojej OI Tour i też nie trąbi.
Potem wyskoczył błąd: źle zaprogramowany moduł komfortu - ale nie wiem, czy jest to związane z zaprogramowaniem podnoszenie i opuszczania szyb za pomocą pilota, czy próbą włączenia trąbnięcia przy zamykaniu.
Ale potem przeczytałem gdzieś, że z uwagi na hałas podczas zamykania auta (trąbnięcie), a aut na osiedlach mieszkalnych jest mnóstwo, uniemożliwiono włączenie tej opcji w sterowniku. Taka "fonetyczna ekologia".
Suma sumarum chyba się nie da tego włączyć.
To się włącza w adaptacjach. Może andrzej22, ma rację odnośnie tego zablokowania ze względu na "fonetyczną ekologię", bo u mnie tego też się nie da włączyć. Ja osobiście tego nie potrzebuję, ale sprawdzałem z ciekawości. Natomiast przyjąłem, że to dlatego,że poprzedni właściciel pozbawił mnie syreny od alarmu, a wydaje mi się, że to ona trąbi, anie klakson.
Zaglądnijcie sobie tutaj: http://wiki.ross-tech.com/wiki/index...on_2%29#Coding
Tu jest opis jak włączyć. Może komuś się uda.
Pozdrawiam.
Komentarz